Om Sara

Sara Thuresson har under de senaste åren blivit extra uppmärksammad för sina projekt vid Sveriges tunga anstalter, med tonvikt på Hinseberg. 2017 kom skivan med samma namn ut och fram till september 2018 skildrades arbetet i utställningen Musik bakom Galler, på Malmö Museer.

***

Lars började med förspelet, för andra gången. Inte heller nu började Sara sjunga. Men på tredje försöket gick det faktiskt, och kassettbandet med den första inspelningen av Saras solosång finns kvar bland gamla nostalgifyllda blandband. Då var Sara åtta år och hon hade ett tag tidigare skrivit sin första egna sång. Den framförde hon stolt och livrädd under roliga timmen i skolan. ‘Fint’, sa fröken efteråt. ‘Synd bara att ingen riktigt hörde något.’

Sedan den här tiden, under slutet åttiotalet, har musiken och låtarna stått i centrum för Sara och hon har vågat höja rösten och framföra dem utan rädsla i kroppen.Texterna har fått vara lika viktiga som melodierna, från början som idag. Saras första sång heter ‘Vad gör man åt krig och saker’. Och Sara har fortsatt ställa frågor och behandla viktiga men ofta smärtsamma ämnen. Missbruk och misshandel, svek och det där att inte räcka till som människa. Men hon sjunger också om kärlek och hopp, om styrka och mod. På sitt eget sätt. I en helt egen och unik skrud som hon så ofta blivit hyllad för. Om att hon inte är som de andra. Att hon inte drunknar i mängden av singersongwriters som vill berätta om den stora kärleken eller den stora sorgen på ett uttjatat sätt. Det blir nytt när Sara tar i det.

Pianot har varit hennes ständige följeslagare, och också här har Sara utvecklat ett unikt uttryck och sound. Förmodligen kan hon tacka sina små händer och egentligen alldeles för korta pianofingrar för den flödande och aldrig avstannande musiken. Att kunna trycka ner många tangenter, långt ifrån varandra samtidigt, har varit fysiskt svårt och obekvämt för henne. Istället har det som kallas arpeggio (ton för ton), fått bli hennes melodi.

Under 2006 fick Sara ett erbjudande att spela in sina låtar av en ljudtekniker under utbildning på samma skola (Musikhögskolan i Piteå) där hon själv studerade arrangering och komposition. Skivan föll ett företag i bygden i smaken och de finansierade utgivningen av ‘Walk with me’. 2007 släpptes skivan och Sara gjorde sin första riktigt stora konsert i ett närapå fullsatt Studio Acusticum under invigningen av detta konserthus, till stående ovationer.

Några år följde av hårt jobb. Sara startade egen firma och gjorde konserter och framträdanden över hela landet kombinerat med att jobba på deltid som musiker i kyrkor med inriktning mot barn- och ungdomsmusik. Hela tiden låg drömmer och grodde om att få kliva in i en studio och göra en skiva igen.

Drömmen blev verklighet under 2010 då hon tillsammans med jazzmusikerna Andreas Erehed och Johan Örtlund spelade in ‘Jag säger nu’ under några vackra sommardagar i Värmland och Silence Studio. Henrik Alsér stod för tekniken och tillsammans med Sara och Daniel Zquaty producerade de det album som blev Saras första på svenska. Här kommer texterna ännu närmre, och musiken är briljant framförd. Albumets livekänsla är påtaglig och när den under 2011 släpptes av bolaget Zebra Art, mottog den fina recensioner och lovord. Sara medverkade förutom vid ett antal festivaler och andra konserter, i TV4 nyhetsmorgon där Hans Fahlén visade upp den enormt snygga LPn i bild. Den mycket uppskattade designen står Lisa Björklund och Viktor Silfverhielm Hultquist för. Medverkande gästartist på detta album i låten ‘Finns du’ är den otroliga ordpoeten med den sköna rösten, Emil Jensen.

Samma år, 2011, släppte Sara i december en duett tillsammans med Mikael Wiehe. Att de samarbetade var en rolig slump (eller ödet eller vad ni väljer att tro) efter att de mötts vid kön till posten. Sara hade några skivor på sig, och gav en av dem till Mikael efter deras samtal. Detta ledde fram till inspelning och utgivning av Saras sång ‘Vakna’.

‘Jag tror det är möjligt’ såg dagens ljus som tryckt och utgiven platta i januari 2013. Den hade växt fram under året som gått, i nära samarbete mellan Sara och Henrik Alsér. Denna gång ville de båda att det skulle låta nytt och annorlunda. Det livebetonade soundet från förra skivan fick stå tillbaka för lite mer programmerade ljud. Men även här står Saras kännetecken pianot och rösten i centrum; det som hon blivit älskad och uppskattad för.

Nu släpper Sara en ny sång som har potential att bli en i skatten av våra mest älskade bröllopssånger. ‘Att älskas och älska’ är rakt igenom en kärlekslåt där tid hyllas som något viktigt i relationen mellan människor. Denna sång kommer figurera i det populära tv-programmet Bonde söker fru – bröllop, som sänds på annandagen i år, 2013. I samband med detta kommer låten släppas i olika medier och blir förhoppningsvis ett folkkärt örhänge.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: